2017-03-01 10:09:21

Vins del “terroir” i vins de Clos

Quan parlem del terroir estem parlant del conjunt de factors que defineixen i descriuen la regió geogràfica on està plantada la vinya, i que definiran també les característiques del futur vi. El concepte terroir no és sinònim de terreny. El concepte francès terroir, que en català pot traduir-se com a terrer, representa una definició més profunda i extensa, enllaçada concretament amb el cultiu de vinya: quan parlem del terroir no fem referència a una parcel·la concreta de terra sinó que ens referim al clima i microclimes de la zona, la composició del sòl, la quantitat d’hores de sol que rep la vinya al dia, l’alçada, latitud i drenatge, la intensitat dels vents, el grau d’humitat… en definitiva, a un conjunt de factors naturals que sota l’acció de la mà experimentada de l’home i juntament amb factors com l’elaboració i criança, dotaran al fruit i al vi d’unes característiques úniques.

Pel que fa al concepte Clos, és una paraula que originalment significa “terreny envoltat de parets, reixes o tanques”, però quan ens referim al món del vi, aquest concepte amplia el seu significat, i va de la mà del concepte terrer. La paraula Clos tindria com a equivalent en castellà la paraula pago, que ve del llatí pagus i que significava petita vila o finca rural. Avui en dia s’entén com a pago o clos un “districte determinat de terres o finca heretada, generalment de vinya o olivera”. En definitiva, en el món del vi, un pago o clos designa un tros de terra delimitat, amb el seu nom propi, on es troben les vinyes. Quan diem Clos Pons, doncs, fem referència a la finca de la família Pons, on es troba el cultiu de vinya del que provenen els nostres vins. Llavors Clos es un concepte que tal com hem dit, té un vincle també amb la paraula terroir.

La terra i el clima son símbols d’identitat de Clos Pons, les característiques del terrer, on es dóna una combinació de factors climàtics tan específica que els vins tenen un trets característics únics.

La pluviometria es molt reduïda, en un terreny amb clima semi desèrtic i amb humitats ambientals molt baixes i temperatures extremes. El contrast tèrmic entre el dia i la nit permet a la vinya un descans necessari per a la seva subsistència. Les terrasses de pedra típiques del cultiu de l’olivera s’han mantingut, ja que dibuixen un paisatge característic de Les Garrigues. El sòl és de roca calcària, argilós i pobre en matèria orgànica i nutrients. Aquestes condicions ens proporcionen un espai idoni per l’elaboració de vins ecològics de gran qualitat i amb criances llargues, com son els vins de Clos Pons.